Kolik Nedir? Kolik Neden Olur? Kolik Ne Zaman Biter?
Kolik Nedir?
Kolik, bebeklerde görülen ve sık sık tekrar eden uzun, yoğun ağlama ya da huzursuzluk durumuna verilen addır. Genellikle ikinci ya da dördüncü haftalarda başlayan ve ebeveynler için oldukça zorlayıcı olan bu dönemde, bebeklerin ağlama krizlerine neden olan durum tam olarak belli değildir. Uzun süre ağlayan bebeğin cildinin kızarması, ağız çevresinin soluk bir renk alması da ebeveynleri endişelendiren bir diğer durum olarak öne çıkar. Kolik atakları genel olarak 3. ve 4. aydan sonra hafifleyerek son bulur.
Kolik Neden Olur?
Kolik sancının gerçek nedeni tam anlamıyla belirlenmemiş olsa da koliği etkileyen birçok faktör olduğunu söyleyebiliriz. Koliği etkileyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sindirim sisteminin tam olarak gelişmemesi
- Sindirim sisteminde bulunan sağlıklı bakterilerin dengesiz olması
- Fazla beslenme
- Az beslenme
- Gıda alerjisi
- Aile içi stres ve kaygı
- Geğirme azlığı
- Erken çocukluk çağı migreni
Kolik Belirtileri
3 hafta ya da daha uzun bir süre boyunca haftada üç günden fazla ve günde üç saatten az olmayan ağlama nöbetleri kolik bebek belirtileri arasında en belirgin olan durumlardandır. Bununla birlikte çığlık atma ve ağrı ifadesi takınma da kolik sancının belirtileri arasında gösterilebilir. Kolik ataklarında ağlama nöbetleri genel olarak akşam saatlerinde ve öğleden sonra gerçekleşir.
Kolik Bebeğin Sakinleşmesi İçin Öneriler
Genel olarak gaz sancısıyla tetiklenen kolik sancıları bebeğin ağlama nöbetleri geçirmesine neden olur. Bebeğin hem beslenme hem de uyku düzenini bozan bu durumun hafiflemesi için bazı yöntemler bulunur.
1. Beslenme
Beslenme şeklinde değişikliğe gitmek kolik bebeği rahatlatabilir. Bebeği dik bir pozisyonda tutarak beslemek iyi bir tercih olacaktır. Beslenmenin ardından bebeğin gazını çıkarmak ve gaz birikmesinin önüne geçmek de rahatlama noktasında etkili olabilir. Kolik bebekler için tasarlanan biberonları kullanmak bu noktada işinize yarayabilir.
Kolik bebek biberonlarını buradan inceleyebilirsiniz.
2. Diyet
Mutlaka bir uzman görüşü eşliğinde diyet programlarının hazırlanması kolik sancılarında etkili olabilir. Emziren annelerin kolik ataklarını rahatlatmak amacıyla diyet programlarını değiştirmesi işe yarayabilir. Gaz yapan yiyeceklerden uzak durarak beslenmenize dikkat etmeniz uygun olacaktır.
3. Sallanma Hareketi
Kolik atağı geçiren bebeğinizi kucağınıza alıp sakinleştirmeye çalışmak yerine salıncakta ya da beşikte sallamanız etkili olabilir. Bebeğinizi araçla gezdirmek de bu dönemde rahatlamasına yardımcı olabilecek yöntemler arasında gösterilebilir.
4. Masaj
Bebeğinizle ten teması kurarak rahatlatıcı bir masaj yapabilirsiniz. Bebeği kucağınıza alırken karnı aşağıda kalacak şekilde tutmanız ve sırtını okşamanız etkili bir sonuç getirebilir.
5. Banyo
Bebeğinize ılık bir banyo yaptırmak da kolik sancısının azalmasına yardımcı olacak yöntemler arasında gösterilebilir. Banyo yaptırırken hafifçe masaj yapılmasına ek olarak karın ve sırt bölgesine su tutulması da etkili olabilir.
6. Uyku Düzeni
Kolik bebeklerde uyku düzenini oturtmak amacıyla gündüz saatlerinde uzun süre uyumasının önüne geçmek de etkili olabilir.
7. Müzik
Ritmik sesler içeren rahatlatıcı müzikler de kolik bebeklerin uyumasına, rahatlamasına yardımcı olabilecek yöntemlerdendir. Rahatlatıcı bir müzikle bebeğinizin kolik atağını hafifletebilirsiniz.
8. Liste Hazırlama
Her bebek aynı olmadığı için bazı bebeklerde etkili olan yöntemler diğer bebeklerde daha fazla ağlamaya neden olabilir. Bu durumda ebeveynler denediği çeşitli yöntemlerden etkili olanların listesini çıkararak bebeğin rahatlamasına katkı sağlayabilir.